Inaltul comisar ONU acuza cele mai grave regrese privind drepturile omului: Situatia umanitara din Etiopia, lagarele din

Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturil...

Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a facut apel luni la un nou inceput in fata celor mai mari si mai grave regrese in domeniul drepturilor omului pe care le-a vazut vreodata, intr-un discurs rostit in fata celui mai inalt organism al ONU pentru drepturile omului, la Geneva, relateaza AFP. Bachelet s-a declarat "profund ingrijorata" de "incalcarile grave" ale drepturilor omului in regiunea Tigray din Etiopia, dar a invocat si situatia din China si Rusia.

"Pentru a ne reveni dupa cele mai mari si mai grave esecuri in domeniul drepturilor omului pe care le-am vazut vreodata, avem nevoie de o viziune care sa schimbe viata si de o actiune concertata" pentru a o pune in aplicare. Avem nevoie (...) de societati care, desi diverse, impartasesc angajamente fundamentale pentru a reduce inegalitatile si a promova toate drepturile omului", a declarat fostul presedinte chilian, potrivit Agerpres.

In traditionala sa trecere in revista a incalcarilor din intreaga lume, Bachelet s-a declarat "profund ingrijorata" de "incalcarile grave" ale drepturilor omului in regiunea Tigray din Etiopia, unde situatia umanitara este "dezastruoasa", peste 350.000 de persoane confruntandu-se cu foametea.

In contextul in care luni au loc alegeri generale in Etiopia, dna Bachelet a condamnat in cadrul celui mai important organism al ONU pentru drepturile omului abuzurile comise impotriva civililor de catre "toate partile implicate in conflict", impotriva carora guvernul central a lansat o ofensiva militara in noiembrie.

Oficialul ONU a enumerat executiile extrajudiciare, arestarile si detentiile arbitrare, violenta sexuala atat impotriva copiilor, cat si a adultilor, precum si stramutarile fortate. Exista rapoarte credibile potrivit carora soldatii eritreeni opereaza inca in Tigray si continua sa comita incalcari ale drepturilor omului si ale dreptului umanitar", a adaugat ea.

Responsabila a raportat, de asemenea, "incidente alarmante de violenta etnica si intercomunitara" si stramutari in multe alte parti ale Etiopiei: "Actuala desfasurare a fortelor militare nu este o solutie durabila si incurajez un dialog cuprinzator si multidimensional in intreaga tara".

Lagarele din Xinjiang si Hong Kong

Inaltul Comisar al ONU a mai spus ca spera sa obtina in acest an "acces semnificativ" in regiunea chineza Xinjiang, de unde "continua sa apara rapoarte de incalcari grave ale drepturilor omului". Mai multe organizatii pentru drepturile omului au acuzat China ca a internat cel putin un milion de musulmani din Xinjiang in "lagare de reeducare". Beijingul neaga aceasta cifra si vorbeste de "centre de formare profesionala" pentru a sprijini ocuparea fortei de munca si a combate extremismul religios.

La Geneva, Bachelet a cerut in mod repetat Beijingului "acces deplin" in Xinjiang. La sfarsitul lunii februarie, ea si-a repetat apelul pentru o "evaluare completa si independenta" a situatiei drepturilor omului in regiunea chineza. Dar activistii pentru drepturile omului cer ONU sa adopte o pozitie mai ferma.

Continuand tema Chinei, Bachelet a subliniat, de asemenea, ca a trecut un an de cand Hong Kong a adoptat legea privind securitatea nationala, in legatura cu care serviciile sale si-au exprimat "ingrijorari serioase".

Rusia si cazul Navalnii

Printre numeroasele regrese in domeniul drepturilor omului denuntate de dna Bachelet se numara Rusia, careia Inaltul Comisar al ONU i-a cerut sa "asigure respectarea drepturilor civile si politice" in perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie.

Sunt consternata de masurile recente care submineaza si mai mult dreptul oamenilor de a exprima opinii critice si capacitatea lor de a participa la alegerile parlamentare programate pentru luna septembrie", a declarat Inaltul Comisar ONU, citand cazul opozantului rus Alexei Navalnii, incarcerat, si desfiintarea miscarii sale.

Dupa un proces cu usile inchise, un tribunal din Moscova a clasificat in urma cu cateva zile cele trei organizatii ale lui Navalnii, inclusiv marea sa retea regionala, drept "extremiste", ceea ce a dus la interzicerea lor. Legislatia care restrictioneaza libertatea de exprimare, de intrunire pasnica si de asociere trebuie sa fie pusa in conformitate cu normele si standardele internationale privind drepturile omului, a declarat Bachelet.

De asemenea, ea a indemnat Moscova sa puna capat practicii arbitrare de etichetare a indivizilor, jurnalistilor si ONG-urilor drept "extremisti", "agenti straini" sau "organizatii indezirabile".

Content Copyright: http://feedproxy.google.com/~r/hotnews/yvoq/~3/wKvDVEPH6t8/stiri-international-24872852-inaltul-comisar-onu-acuza-cele-mai-grave-regrese-privind-drepturile-omului-situatia-umanitara-din-etiopia-lagarele-din-china-cazul-navalnii-lista.htm

News

12248 Blog posts

Comments